Track Organization & Management | Developers recruiten in…Afrika?! MVO-Nederland

Tijdens deze sessie zijn de genoemde vijf Nederlandse softwarebedrijven aanwezig. MVO Nederland faciliteert de dialoog met deze vijf bedrijven en gaat graag met jullie in gesprek over hoe Inkopend Nederland haar bijdrage kan leveren aan deze ontwikkeling.

 

Terwijl Europese bedrijven worstelen met een groot gebrek aan software developers en ander IT-talent, komen veel talentvolle, goedopgeleide developers in Afrika nauwelijks aan de bak. Developers uit Afrika? Jazeker: het continent heeft meer dan 300 IT-hubs en minstens 60.000 Github-users. Dat worden er elk jaar meer. De bevolking in vrijwel alle Afrikaanse landen groeit hard en veel talentvolle jongeren kiezen voor een opleiding in de IT, aan universiteiten van Kaapstad tot Caïro.

Toch staat Afrika bij de meeste bedrijven in Nederland niet bekend als bestemming voor het outsourcen van software development, of het werven van developers. Vijf Nederlandse softwarebedrijven willen daar iets aan doen, met hulp van MVO Nederland. Zij geloven dat je software development net zo goed naar Afrika kan outsourcen als naar India, Rusland of Oost-Europa. Of misschien wel beter. In Afrika is veel IT-talent aanwezig, de tarieven zijn zeer competitief, het tijdsverschil is maximaal 2 uur en de developers spreken native Engels of Frans.

Minstens zo belangrijk: door software developers uit Afrika een plek te geven in je (scrum)team, draag je bij de ontwikkeling van de middenklasse in Afrika. Voor veel jonge talenten is een baan als developer de snelste weg uit de armoede. Daarom matchen we jonge talenten uit Afrika niet alleen met Nederlandse opdrachtgevers, we investeren ook in het opleiden van nieuwe developers in Afrika. Fairtrade software, zogezegd.

Tijdens deze subsessie zijn de genoemde vijf Nederlandse softwarebedrijven aanwezig. MVO Nederland faciliteert de dialoog met deze bedrijven en gaat graag met jullie in gesprek over hoe Inkopend Nederland kan bijdragen aan deze positieve ontwikkeling.

Spreker(s)